A Nárcisz csoport bemutatkozása

A Nárcisz csoport dolgozói:

pedagógusok:

Fodor Mária, Marika néni (óvodapedagógus, alapozó terapeuta) és Verzárné Váradi Ágnes, Ági néni (óvodapedagógus, tanító)

dajka:

Sinkó Péterné, Lívia néni

„Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek, segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre!”
(Nagy Jenőné: Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel)

Munkánkat ennek az elméletnek a szellemében végezzük. Nagyon fontos számunkra, hogy gyermekeink jól érezzék magukat a csoportban. Mindezek mellett igyekszünk a tevékenységeinket értékes tartalmakkal megtölteni, figyelve arra, hogy minden kicsi Nárciszos sikerélményhez jusson.

Csoportunk vegyes életkorú csoport, 3-4 éves (azaz kiscsoportos) 12 fő, 4-5 éves (azaz középső csoportos) 6 fő, és 5-6,7 éves (azaz nagycsoportos) 8 fő. A nemek aránya kiegyenlített.

Csoportszobánk kellően tágas és nagyon világos, melyben a napsárga (az örök fény, a napsugár megtestesítője), valamint a fehér (a tisztaság szimbóluma), színek uralkodnak, ezekhez kiegészítésül választottuk a zöldet, amely a természet színe, nyugalmat, harmóniát teremt.

A rendelkezésre álló teret a nevelési programunk szellemében rendeztük be, így jól elkülönülten megjelennek a művészeti terek, azaz

  • a zenesarok; itt énekelnek, mondókáznak a gyerekek, tevékenységüket ritmushangszerrel kísérik. A ritmusérzék, a memóriafejlesztés kiváló helyszíne, ahol szívesen töltik idejüket játékidőben is.
  • a mesetér, a mindennapi mesemondás és dramatikus játék helyszíne. Fejlődik itt – többek között – a képzelet, a szókincs a kifejezőkészség. Itt is nagy örömmel tartózkodnak a gyerekek játékidőben, szívesen öltenek jelmezt, báboznak, vagy akár babáznak, “piknikeznek”.
  • a rajzos térben a kézügyességüket és kreativitásukat fejlesztik rajzolással, festéssel, gyurmázással. Mindig van, aki örömmel barkácsol itt.

Mivel a mozgás kiemelkedően fontos a gyermekek életében, ezért kialakítottunk egy mozgásos teret, mely nagyon kedvelt, és amely eszközökkel való feltöltése folyamatosan zajlik.

A játékeszközök a szabad játékhoz változatosak, kisebbek és nagyobbak egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelőt.  A szőnyegen való építő-konstruáló játékhoz vannak fakockák, útépítő lapok, fasínek, műanyag- és fém járművek, állatok. A kicsik és nagyok szívesen játszanak itt együtt és külön is. Fejlődik itt önkéntelenül is a térlátás, a nagymozgás és a finommozgás egyaránt, a fantázia, az önmegvalósítás. Az asztali konstruáláshoz LEGO, mágneses játékok, babaház, babák állnak készenlétben. Ezek a játékok fejlesztik a gyerekek fantáziáját, térlátását, térérzékelését, finommotorikáját, hogy csak egyet-kettőt említsünk. Az asztali játékok között puzzle-k, Logico és LÜK feladatok, társas- és kártyajátékok, amely fejleszti többek között a gyerekek memóriáját, alak-háttér, rész-egész észlelését, finommotorikáját, szabálytudatát.  Ezekkel az “asztalnál ülést igényelő” játékokkal – érthető módon – a nagyobbak jobban szeretnek játszani, hiszen ez felel meg életkori sajátosságaiknak. Jellemző, hogy a kiscsoportosok melléjük ülnek, és figyelik őket, illetve az ő életkoruknak való játékokkal szívesen játszanak. A szerepjáték helyszíne a babakonyha, a fésülködő asztalka, valamint a meseszőnyeg. A játéklehetőséget színes és változatos eszközökkel biztosítjuk, úgy mint műanyag gyümölcsök, étkészlet, kis fazekak, terítők, babák, stb. A kiscsoportosok kedvelt játékhelyszíne ez, hiszen a szerepjáték, az utánozós játék az ő életkori sajátosságuk.

Az udvari játék kicsik és nagyok kedvence, itt szabad tér nyílik a szaladgálásra, motorozásra, csúszdázásra, főzőcskézésre, homokozásra.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minden gyermekhez megtaláljuk a hozzá vezető utat, egyéni képességeihez, igényeihez mérten fejlesszük őket. Szintén kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy megtanítsuk gyermekeinket az egymásra való odafigyelésre, az egymás iránti tiszteletre.

 „Lehet, hogy elfelejtik mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.”

(Carl Williem Buehner)

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.