Bemutatkozik a Pitypang csoport

A csoport pedagógusai:

Balázs Mihai Zoltánné – óvónő, szlovák nemzetiségi szakirányon képzett óvodapedagógus

Hegedűs Ágnes – óvónő, angol műveltségi területen képzett tanító, informatika tanár

Pedagógiai asszisztens: Szőke Gabriella

Dajka: Nagyné Orgován Erzsébet

2018 szeptemberében, mikor e sorokat lejegyezzük, 25 kisgyermekünk közül 4 fiú már iskolába készül. Rajtuk kívül a kis-középső és a középső csoportos korú gyermekek is jó érzékkel, szeretettel segítenek az óvó néniknek az öt legkisebb, vadonatúj óvodás beszoktatásában. Ebben persze elsősorban Erzsike dadus nénink és Gabi pedagógiai asszisztens nénink szerepe nélkülözhetetlen.

A szlovák nyelv és kultúra mindennapi kommunikációs formában, irodalmi és zenei élményszerzés segítségével beépül mindennapjaikba. A második nyelv mint plusz inger rendkívül építő a kora kisgyermekkorban. Ezt a személyiségfejlesztő lehetőséget azok a szülők is örömmel fogadják, akiknek nincsenek szlovák gyökereik. Szerdánkénti néptánc foglalkozásaink és fellépéseink támogatottsága is ezt jelzi.

Gyermekeink nagyon szeretik a mozgásos tevékenységek minden formáját. Ide tartozik a mindennapos kocogás, amit a legkisebbek azonnal megkedveltek. A néptánc foglalkozásokon hónapról hónapra ügyesebbek a kislányok is, a kisfiúk is. Az udvaron alig van gyermek, aki legalább kétszer nem kéri el a futóbiciklit vagy a rollert.

A csoportszobai szabad játékban örömünkre a kisebbek is szerepjátékkal próbálkoznak (babaszoba, babakonyha). A konstruáló játékoknál segítségünkkel egyezkedni is képesek a gyermekek, az igazi kooperációt most tanuljuk. Érdekes megfigyelni, hogy hevesebb természetű gyermekeink közül kettő ösztönösen egyszemélyes játékokhoz fordul, amikor a társas interakciókból való kikapcsolásra, pihenésre van szüksége. Az ilyen típusú játékeszközök használatát (puzzle, solitaire, logikai kirakó stb.) egyébként egyre több gyermeknek mutatjuk meg, mert ezek felbecsülhetetlen értékű tanulási képességek kibontakozását segítik elő.

A Kati nénihez érkezett új óvó néni (Ági néni) első benyomása, hogy nagyon jól szoktatott, rendszeretetre képes gyermekekkel dolgozunk együtt. Kiemelkedő humorérzékük külön ajándék! Nagyszerű dolog hagyományteremtő tréfákkal, sok-sok nevetéssel motiválni, konfliktust kezelni, szeretetre nevelni.