Tulipán csoport bemutatkozása

Német nemzetiségi hagyományokat őrző vegyes csoportunkban jelenleg 25 kisgyermeket nevelünk. Ebből kilencen nagycsoportos, heten középsős és kilencen kiscsoportos korúak, jelenleg 4 testvérpár jár hozzánk.A nemek aránya közel azonos: 12 lány, és 13 fiú.

A csoportban dolgozó pedagógusok: Fervágnerné Sándor Andrea, Boros Klára

Pedagógiai asszisztens: Sajtos Józsefné (Csilla néni)

Dajka: Kiss Kornél Attiláné (Zsóka néni)

Csoportunk minden évben átalakul, idén szeptemberben 7 kisgyermek kezdte nálunk óvodai életét, illetve egy nagycsoportost fogadtunk. Beilleszkedésüket figyelemmel kísérjük, támogatjuk lehetőséget biztosítottunk a szülős beszoktatásra. A nagyok gyakran kérés nélkül hívják a kicsiket játszani, segítik őket: étkezésekkor, öltözködésnél. A kicsik felnéznek a nagyokra, gyakran követik példájukat.

A csoportszobánkat a csoportunkba járó gyermekek igényeinek megfelelően alakítottuk ki, nagy teret hagytunk a mozgásos játékoknak (trambulin, libikóka), építkezéseknek (papírtégla, fakocka, sínpálya, autópálya), szerepjátékoknak (bábszínház, állatos játékok). A többiektől elvonulni vágyó gyermekek szívesen használják a forgófotelt. Csoportszobánk játéktára hatalmas babaházzal bővült, amit fiúk és lányok egyaránt szívesen használnak. A babakonyha, babasarok a családi életet feldolgozó szerepjátékok színtere. Az egyéni játékok színterei az asztalok, népszerűek a kirakók, memória játékok, kártyák, könyvek.

Minden nap lehetőséget biztosítunk bábozásra, rajzolásra, barkács tevékenységre, ahol a gyermekek a már ismert technikákat és eszközöket saját fantáziájuk szerint keverhetik, feleleveníthetik, és szabadon gyakorolhatják.

A német hagyományok őrzése átszövi egész óvodai tevékenységünket: Első lépésként a nyelvvel találkoznak az óvodások: szívesen köszönnek németül, saját kis versikéjüket jól ismerik. Szívesen hallgatnak német dalokat, zenéket. Azokat a verseket, mondókákat, énekeket különösen szeretik, melyekhez valamilyen játék is kapcsolódik. Igyekszünk a Csömöri Német Önkormányzat szervezte rendezvényeken részt venni, ezekre készülünk, beszélgetünk róluk, így a falu vérkeringésébe is bekapcsolódunk. A különböző ünnepeken nemzetiségi viseletbe bújunk, ami a lányoknál kötényruha a fiúknál pedig egy mellény. Ezt büszkén viselik, főleg a kislányok.

A különböző foglalkozások színtere általában a csoportszoba, de szívesen kirándulunk, sétálunk, fedezzük fel a község intézményeit, és a környék kincseit: vadaspark, bábszínház, stb. Az udvari játék számunkra rendkívül fontos, mikor tehetjük, kimegyünk, sok motorunk, futóbiciklink van, szeretnek fogócskázni, bújócskázni. A friss levegőn töltött idő edzi a szervezet egészére jótékony hatással van, ezért igyekszünk minél több időt kint tölteni, nem riadunk vissza a széltől, és a csepergő esőtől sem.

A Tulipán csoportban családias a légkör: szülők és pedagógusok között szoros az együttműködés: a szürke hétköznapokon éppúgy együtt munkálkodunk a gyermekekért, ahogy a családi rendezvényeken is együtt veszünk részt. A Tulipán csoport szülői aktivitása és együttműködése kiemelkedő.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.